Dränering av din husgrund

Faktorer för en bra dränering
January 7, 2019
En kista full med vatten
April 20, 2019

Dränering är det viktiga starten för att huset ska kunna fungera både här och nu och i framtiden. En dränering är ett otroligt viktigt arbete som kommer att skydda emot obehagliga fuktskador. Dränering stockholm tillsammans med husgrunden går hand i hand. Om inte detta förhållande fungerar kommer inte huset trivas i längden.

Rådfråga först

Även om du i begynnelsen har anlitat en duktig dränering firma som har utfört ett strålande arbete med husets dränering, så behövs det dock ett återbesök för många hus efter att några år har gått. Om huset är över trettio år gammalt är det nog i skriande behov av en rejäl dränering. Huset som är byggda på 1970-talet har alltid varit i riskzonen för fuktskador, på grund av hur dom byggde husgrunden. Men du ska alltid konsultera med en utvald dränerings firma om ditt hus verkligen är i behov av en dränering.

Se till att marken runtomkring ditt hus lutar sig cirka tre meter. Med all säkerhet kommer lutning av hus bli till stora problem och kommer att skapa så att fukt kommer in i husgrunden. Lutningar kan förändras på grund av väder eller andra yttre omständigheter.
Det är många som tycket att det är förtjusande charmigt att plantera blommor runt husväggarna. Men på sikt kommer det att skapa fukt in till huset som är mer än önskvärt. Starka rötter kan också total förstöra viktiga rör under grunden. Plantera istället dina vackra blommor på god avstånd ifrån huset.


Att inreda med ett badrum i källaren medför också risker. Genom att grunden till huset kommer att ta en hel del stryk.
Det finns också vissa husägare som isolerar sina källare inifrån. Det är det skadligaste som man kan tänka sig utsätta sitt hus för. Väggarna kommer att inkapsla vatten och fukt i väggarna. Sedan kommer väggarna att börja att spricka upp och till sist vittra sönder.
Om du misstänker att fukten är allt för på tok för hög i källaren kan du anlita en expert som utför fuktskador utredningar. Dessa undersökningar och analyser kan ta sin lilla tid, men är värt det för ditt boendes skull.

Hur går en dränering till?

En dränering är ett tungt arbete att utföra. Om du som privatperson tror att det är väl bara att ta fram en spade och börja gräva ett dike runt huset, så är man inte klar över vilket arbete som man måste utföras. Lämna helst dränerings arbeten till en firma som har kunskap och dom rätta verktygen så att inte huset eller rör blir förstörda. Man brukar gräva upp marken runt huset i omgångar. Därför att annars kan den känsliga husgrunden ta skada och det vill man inte att det ska hända under arbetes gång. En dränerings duk läggs först ned i diket och sen får tungt grus samsas
med dränering slangen som brukar vara tillverkad i plast som är flexibel. Sedan packar man duken runt om röret och fyller på med mera grus för att slangen ska förankra sig. Slangen ska leda fukt och vatten bort från huset. Det är också vanligt att dagvattenledningar sätts in vid en dränering.
Funktionen med detta är att dessa ledningar ska ta hand om vatten som kommer från taket. Men det ser annorlunda från hus till hus hur man tar hand om dagvattenledningarna. Antingen kan fasta ledningar dras eller genom att installera en brunn. Att hålla på att mixtra med vattenledningar som privatperson är inte något som jag kan tipsa till dig. Även om du anser att du expert på att vara en glad hemma fixare så gör du klokast i att låta proffsen från en dränerings firma komma hem till dig och hjälpa dig med dräneringen.

Vill du bli uppringd? Lämna ditt telefonnummer här